Riski sairastua silmänpohjan ikärappeumaan on mitattavissa

TIEDOTE maaliskuu 2014

Silmänpohjan ikärappeuma (Age-related Macular Degeneration eli AMD) on merkittävä näkövammaisuuden aiheuttaja Suomessa. Kaikista rekisteröidyistä näkövammaisista silmäpohjan ikärappeumaa sairastavien osuus on noin 42 %. Merkittävään, jokapäiväistä elämää haittaavaan näkökyvyn heikkenemiseen johtavaa tautia ei voida parantaa, mutta nykyteknologian avulla sairastumisriskiä voidaan mitata.

SALAKAVALA, KIVUTON TAUTI

Silmänpohjan ikärappeuman oireita ovat mm. näkökyvyn heikkeneminen, erilaiset näköhäiriöt ja suorien viivojen vääristyminen. TV:n katselu sekä kasvojen tunnistaminen vaikeutuu, ja tekstistä saattaa kadota osa kirjaimista. Koska tauti on kivuton, ja terve silmä voi kompensoida sairasta, tutkimuksiin meneminen saattaa turhaan viivästyä.

RISKITEKIJÄT TIEDOSSA

Yli 60-vuotiaista noin kymmenesosalla arvioidaan esiintyvän silmänpohjan ikärappeumaa. Muun muassa tupakointi, korkea verenpaine, sydän- ja verisuonisairaudet, kohonnut kolesteroliarvo ja diabetes lisäävät sairastumisriskiä. Mikäli suvussa on AMD-tapauksia, omien silmien terveydestä tulee olla erityisen tarkkana. Myös ruokavaliolla on iso merkitys.

MPOD-MITTAUS PALJASTAA SAIRASTUMISRISKIN

Riskitekijöiden tunnistamisen ja perinteisen Amsler-testin lisäksi optikko pystyy nopeasti ja helposti mittamaan uudella MPS II -laitteella makulan, silmän tarkan näkemisen alueen, pigmenttitiheyden (Macular Pigment Optical Density, MPOD). Mitä pienempi MPOD-luku on, sitä suurempi on riski sairastua AMD:hen. Mikäli MPOD-luku on alle riskirajan, henkilön kannattaa elämäntapamuutosten lisäksi varmistaa silmän terveydelle tärkeiden antioksidanttien saanti. MPOD-mittaus ja riskien kartoitus paljastaa sairastumisriskin, mutta AMD-diagnoosin tekee aina silmälääkäri.

ENNALTAEHKÄISYLLÄ VOIDAAN HIDASTAA TAUDIN PUHKEAMISTA TAI ETENEMISTÄ

AMD:tä ei voida parantaa, mutta siihen sairastumista voidaan ehkäistä: terveellisten elintapojen lisäksi tulee huolehtia silmän terveydelle tärkeiden ravintoaineiden päivittäisestä saannista. Piiloset Ophtamin Omega-3 + lutein -ravintolisä sisältää mm. rasvahappo DHA:ta ja sinkkiä, jotka edistävät näön pysymistä normaalina. Lisäksi Ophtaminissa on luteiinia, zeaxantiinia sekä C- ja E-vitamiineja. Luteiini-, sinkki- ja Omega-3 rasvahappopitoisen ruokavalion on todettu voivan vähentää AMD:hen sairastumisriskiä jopa 40 % (Arch Ophthalmology 6/2011). Mikäli edellä mainituilla toimenpiteillä makulan pigmenttitiheys kasvaa, sairastumis-riski vähenee tai jos tauti on jo puhjennut, sen etenemistä voidaan hidastaa. Varsinkin, jos MPOD-luku on todettu alhaiseksi ja henkilö kuuluu riskiryhmään, pigmenttitiheyden paksuuden muutosta tulee tarkkailla säännöllisin mittauksin.

 

Piiloset on 1978 perustettu kotimainen täyden palvelun optiikkatalo. Piiloset on ainoa suomalainen piilolinssien hoito-nesteiden valmistaja. Lisäksi se valmistaa ainoana Suomessa yksilöllisiä moniteholinssejä modernilla FreeForm-tekniikalla. Piiloset-piilolinssien hoitotuotteet on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Hoitonestetuotannosta viennin osuus on noin 95 %:a. Perheyritys Piiloset työllistää Liedossa noin 40 optisen alan ammattilaista.