Seis siniselle valolle

TIEDOTE toukokuu 2015

Tutkimustulokset näkyvän sinisen valon haittavaikutuksista silmälle ovat nousseet mediassa eri puolilla maailmaa esiin viime aikoina hyvinkin laajalti. Tutkimukset osoittavat, että sininen valo voi aiheuttaa myös pysyviä haittoja silmille1. Piilosetilla on käytössä uusi ainutlaatuinen linssimateriaali, joka suojelee silmiä suodattamalla merkittävästi haitallista sinistä säteilyä.

Sini-violetin säteilyn lähteitä on paljon. Merkittävin säteilylähde on aurinko. Lukuisat haitallista sinistä valoa lähettävät valolähteet ympäröivät meitä niin työpaikoilla kuin kodeissa ja vapaa-ajalla: tietokonenäytöt, kännykät ja tabletit, televisio sekä led-valot. Sini-violetti säteily on pituudeltaan suunnilleen 380–500 nm. Kaikkein haitallisinta on lyhytaaltoinen ja korkeaenerginen 380 – 430 nm:n säteily.

SINISTÄ VALOA ON SYYTÄ VÄLTTÄÄ

Useat tutkimustulokset tukevat tietoa siitä, että altistuminen sini-violetille säteilylle voi lisätä riskiä sairastua harmaakaihiin ja silmänpohjan ikärappeumaan1. Silmänpohjan ikärappeumassa keskeinen näöntarkkuus heikkenee sekä lukeminen, TV:n katselu ja kasvojen tunnistaminen vaikeutuu. Tauti on parantumaton ja yleisin näkövammaisuuden aiheuttaja länsimaissa.

Lisäksi sininen valo voi häiritä vuorokausirytmiä estämällä melatoniinin eli pimeähormonin tuotannon2. Tämä puolestaan vähentää väsymyksen tunnetta ja nukahtaminen vaikeutuu. Tästä syystä älylaitteiden käyttö suositellaankin lopetettavaksi hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa.

BLUESTOP®-LINSSI SUOJAA TÄYDELLISESTI VAHINGOLLISIMMALTA SINISELTÄ VALOLTA

BlueStop®-linssit valmistetaan uudesta korkeataitekertoimisesta linssimateriaalista, joka suodattaa erittäin tehokkaasti silmää vahingoittavaa valosäteilyä. Suodatus on täydellinen 405 nm:iin asti, jolloin haitallisin säteily ei pääse vahingoittamaan silmää lainkaan ja jopa 20 %:nen 430 nm:iin asti. BlueStop-linssit eivät vaikuta vuorokausirytmin säätelyyn, sillä suodatuksen ulkopuolelle jää sisäistä kelloa säätelevä 460–480 nm:n säteily.

BlueStop®-linssi suojaa verkkokalvoa harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa aiheuttavaa lyhytaaltoista säteilyä vastaan. Sini-violetin säteilyn poistaminen parantaa näkemistä terävöittämällä kontrastia; värinäkö säilyy normaalina. Koska suodatusominaisuus on linssimateriaalissa eikä pinnoitteessa, linssi on esteettisesti kaunis eikä se eroa tavallisesta silmälasilinssistä ulkonäöllisesti.

Koska sininen valo alkaa vaikuttaa silmään heti ihmisen synnyttyä, on tärkeä suojata myös lasten ja nuorten silmät. Linssistä voi olla merkittävää apua em. laitteiden käyttäjille sekä henkilöille joilla on mitattu alhainen pigmenttitiheys silmän tarkan näkemisen alueella (matala MPOD-arvo), kaihileikkauspotilaille ja harmaakaihiriskiryhmään kuuluville.

BlueStop®-linssit on saatavana ainoastaan Piilosetilta. Linssit valmistetaan Piilosetin tehtaalla Liedossa.

BlueStop®-linssin lisäksi silmän omaa puolustusmekanismia voidaan tarvittaessa tukea Omega-3 -rasvahappoja, sinkkiä ja luteenia sisältävällä ravintolisällä.

Tästä lisätietoa: http://www.piiloset.fi/silmanpohjan-ikarappeuman-sairastumisriski-on-mitattavissa

Lisätietoja: Piiloset asiakaspalvelu, puh. 02 489 110

Viitteet:
1 Hietanen, M., Visuri R., Nyberg H. Ultravioletti ja lasersäteily. STUK julkaisut, Säteily ja ydinturvallisuus –kirjasarja: luku 8. 2009
2 Kallasjoki,T. Ledivalon vaarat – onko niitä? Optometria 2/2015.
– Wu, J., Seregard, S., Algvere, P.V. Photochemical damage of the retina. Surv Ophthalmol , 2006, 51, 461-481.
– Jarrett, S.G., Boulton, M.E. Consequences of oxidative stress in age-related macular degeneration. Mol Aspects Med 2012, 33, 399-417.